Kombucha 

Az élő táplálék, amely szervezetünk egyensúlyát fenntartja.
A kombucha teát Kínában a halhatatlanság italának nevezik. Talán nem véletlenül, hiszen számos betegségre, egészségügyi problémára jelenthet gyógyírt fogyasztása. A kombucha gyógyító szerként való használatának több évezredes távol-keleti hagyományai vannak.


A kombuchában található az egyik leghasznosabb méregtelenítő a glukoronsav. Vizelethajtó szerként is kiváló, különösen ödémák esetén. Élénkíti a mirigyrendszer működését. Folyamatos fogyasztása meghosszabbítja az életkort. Normál értéken stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosít, oldja a stresszt. Természetes antibiotikum hatású, enyhíti a gyulladásokat, az asztmás köhögést, segít a váladék feloldásában. Csökkenti a koleszterinszintet, rugalmasabbá teszi az erek falait, enyhíti az érgyulladás fájdalmait. Tisztítja a vért, kedvező hatást fejt ki a vese, a máj, az epehólyag működésére. Anyagcserezavarok, korai érelmeszesedés, fáradékonyság, rossz koncentrációs képesség, sőt potenciazavarok esetében is jó hatású.


Az életminőség jelentős javulása, felszabadult közérzet, tökéletes emésztés, fizikai- és szellemi frissesség. Idősebb korban javul a mozgékonyság és az aktivitás.


A kombuchagomba-teában a szervezet működését segítő sejtek milliói élnek, amelyek először a bélflórát, majd a teljes szervezetet méregtelenítik, regenerálják. A tea rendszeres fogyasztása többek között Q-10 koenzimjének köszönhetően csökkenti a ráncok képződését, segít megőrizni a fiatalságot. Megelőzi a rák kialakulását.


A tea gyógyítja az izületi gyulladást, enyhíti az izomfájdalmakat, stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosít. Oldja a stresszt, orvosolja a gyomor- és bélpanaszokat, tisztítja a vért, erõsíti a vesét, oldja az epe- és vesekövet. Csökkenti a koleszterinszintet, és rugalmassá teszi a vénákat, artériákat. Segít a súlycsökkenésben, a zsírszövetek lebontásában. Segít az immunrendszer gyengeségéből adódó betegségeken, így például az allergián. Enyhíti a menopauza tüneteit. Megakadályozza a kopaszodást, elősegíti az erősebb hajszálak kialakulását, valamint visszaszínezi az ősz hajszálakat, felgyorsítja a haj növekedését.


Napi hat evőkanállal kezdjük a kombucha fogyasztását. A kombuchával végzett kúra kezdetén minden kellemetlen érzés elkerülhető, ha sok vizet iszunk. Így a távozni akaró méreganyagok hamarabb kiürülnek. Csupán az első néhány napon kell óvatosabbnak lenni, de amint a szervezet megszokta, akár literszám is fogyasztható. Ha nem konkrét megbetegedésre fogyasztjuk, 2-3 dl-t ihatunk naponta: egy deciliter reggeli előtt az emésztőrendszer tisztítására, és egy-egy decilitert ebéd és vacsora után az emésztés elősegítésére.
Ha konkrét betegséget akarunk kezelni, napi 3x1 dl-t ajánlunk és a javasolt időszak 3-6 hónap. 1 hónap szünetet követően újra kezdhetjük a kúrát.


Külsőleg is használják a teát. Gyógyítja a keléseket, hólyagos fertőzéseket. Égési sebekre, felégésekre, nagyfokú fáradtságra, kínzó fájdalmak enyhítésére javasoljuk a pakolást, borogatást. Frissítő fürdőbe (max. 35 fokos vízbe) 2-3 l teát kell önteni.


A kombucha azonkívül, hogy az intenzívebb anyagcsere miatt lebontja a zsírszövetet, a belek mozgásait is felgyorsítja, így a tápanyagfölösleg nem marad tovább a belekben, hanem kiürül. Ez az oka, hogy kombucha fogyasztásnál gyakoribb a széklet.


Mivel a kombuchagomba-tea teljes és tökéletes B-vitamin-komplex forrás, ezért a szellemi munkát végzőknek és a stresszes körülmények között élőknek különösen hasznos a rendszeres fogyasztása. A kombucha javítja a tápanyag felszívódását és felerősíti az anyagcsere lebontási folyamatait. Ennek az eredménye, hogy a zsírszövet természetes módon elég. A jobb anyagcsere folytán az energiaforrások hatékonyabb kihasználása válik lehetővé. Többlet energiát ad azáltal, hogy az energiakészletünk jobban hasznosul.


A legfontosabb hatóanyagok és hatásaik

  • Tejsav: a belek pH-jának fontos szabályozója.
  • Dextrogyral: rákellenes vegyület. A kötőszövetnek van rá szüksége, hogy a rákos burjánzást megakadályozza.
  • Glükoronsav: a máj fő méregtelenítője, amely a májban hozzákapcsolódik a szervezet számára káros mérgekhez, legyen az környezeti vagy metabolikus eredetű. Ha a mérgek egyszer már hozzákapcsolódtak a glükoronsavhoz, akkor már nem kerül vissza a szervezetbe, hanem kiválasztódik a vizelettel és verejtékkel.
  • Hyaluronsav: az immunválaszok szabályozásának magasszintű képviselője.
  • Chondroitinszulfát: fontos poliszaharid, a porc, az ín, a szemben lévő folyadék fontos alkotórésze, a vér alvadását gátló termékre, a heparinra is hatással van


Az egyensúly felborulásának következményeként néhány káros baktérium, vagy gomba elszaporodhat a jótékony baktériumok kárára, amelynek jelei a táplálkozást követő gyengeség, puffadás, felszívódási problémák, emésztési zavarok, állandó fáradtság, az ellenálló képesség csökkenése, bőrproblémák, hajhullás, korpásodás és az allergiás reakciók.

A Candidás fertőzések kialakulásának oka, hogy a szervezetbarát élő baktériu-mok lassan kipusztulnak és helyüket a kórokozók foglalják el. Az immunanyagok 70%-át a bélflóra termeli, ennek károsodása súlyosan veszélyezteti immunrendszerünk normális működését. A megsérült bélflóra regenerálását probiotikus tejsavbaktériumokkal támogathatjuk.

Forrás: nepgyogyaszat.hu